Employing Tram System
   Wonder Bunker 
13,000,000 sqm 4,000 Bunker Area + Various Development Various Levels 80m Mulmangol Bunjer Area, Pusan, South Korea Concept Chris WH Cho, Hackett Wong
Project : Bunker Regeneration Site Area :             Total Building Area :     Floors:                           Height :                          Location :                           Status :   Credit :                         
Redefine existing bunker into iconic theme land, Wonder Bunker that enhances usage of bunker through Greenhouse for farming of organic foods, healthy environment with mountain top park & organic food restaurant, accommodations to artists and visitors, the new performing and art center inside the bunker, furthermore, the use of tram to promote circulation of inside bunker for children and families to experience art, green farm land, wine, and even concert show.
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543
      Wonder Bunker      
The    site    is    situated    among    crowded    residential zone   of   the   town   including   Mul-man-gol,   a   unique residential   zone   of   low   income   housing   area.   As   its mountainous       environment       can       benefit       to neighbors   by   providing   natural   resources   of   open park,     rich     scenery     to     the     mountain,     place     to exercise   and   hike,   we   propose   the   green   farm   land in order to revitalize existing bunker. The   idea   of   the   green   farm   is   associated   with   local labors.     Especially     people     in     Mulman-gol     can contribute    while    cultivating    crops    and    plants    in green   houses.   They   may   own   green   houses   by   rent or   be   hired   by   individual   owners   who   want   to   bring organic food in their daily meals on tables. Furthermore, provided shops for restaurant owners will be a great resources to hire people in need of jobs for cultivation of vegetables, fruits, etc., in their green houses. By doing so, the neighbors around the bunker will visit to the organic food markets to purchase products that are grown in the mountain.
The    organic    farm,    as    the    main    initiation    of    the design   process,   and   its   usage   will   be   catalytic   to overall   site   functions.   Its   function   will   vary   and   be conducive     to     educating     young     school     kids     to housewife and seniors. Green   house   is   designed   to   suit   the   requirements to   raise   different   fruits,   plants   and   vegetables   to provide   their   required   conditions   of   water   usage, amount     of     direct     and     indirect     sun     light,     etc. Provided    design    location    of    green    house    varies from    low    direct    sun    lights    from    high    along    with developed   mountain   typologies.   Organic   Fruits   and vegetables    grown    in    green    houses    will    be    sold through    organic    farmers    market    to    public    who want   to   cook   on   their   own.   Also,   they   can   be   sold to restaurant at lower levels of the green house. Provided    arrangement    will    enhance    commercial trade effectively to the providers and consumers.
Walking   through   inside   the   bunker   is   a   quite   long travel   distance   about   1km.   Upon   the   fact   that   the road     is     narrow     and     dark,     the     distance     gives hesitation    and    intimidation    to    visit    the    bunker. Hence,   In   order   to   change   this   drawback   into   a unique   advantage,   we   introduce   the   shuttle   tram system to reduce long distance travel by walk.
Existing   bunker   is   located   near   narrow   entry   area with     two     main     entrance     gates     and     one     sub- entrance     located     on     the     other     side     of     the mountain.   Its   existing   gate   is   quite   remote   and   the impression of the gate is ‘not welcoming’. Furthermore,   inside   bunker   is   quite   dark   and   not easy to walk around with children. Upon    the    observation    and    current    situation,    we intended   to   utilize   the   entrance   as   to   be   a   source   of curiosity    and    bring    people    with    willingness.    By introducing tram system in   order   to   enhance   the   circulation   of   the   bunker, we   intended   to   carve   out   the   surface   of   mountain between   two   gates   at   the   west   of   the   site   to   make unique   landscape   to   display   the   bunker   as   to   be   a part of amusement and exciting place to visit. Front      entrance      is      to      be      welcoming      and approachable   area   as   to   be   the   new   landmark   of the town.
Two   entrances   at   the   gate   area   are   divided   into   two different    functions.    One    becomes    entrance    for organic    market.    The    other    one    becomes    for    the use of shuttle train. These     two     main     entrance     frontage     areas     are designed    to    attract    people    to    come.    Mountain surface    was    carved    in    order    to    fit    take    tram    to travel from inside to outside. The   market   will   be   attraction   point   of   sales   that would   fulfill   the   need   of   greenhouses   to   be   built above.   Thus,   this   will   be   farmers   direct   sales   area to    provide    organic    food    to    residents    around    the bunker or even people visited. The   bunker   space   is   quite   uniquely   provide   long and   narrow   space.   Its   space   is   well   to   be   exhibited to   digital   or   light   related   art   works.   So   we   propose exhibition   galleries   to   bring   these   artists   to   show their works and promote their ideas.
Platform    is    designed    to    amaze    visitors    by    its location.   After   going   through   all   the   way   through the    bunker    area,    people    will    experience    open space     out     of     nowhere     to     face     performance platform that is opened to the sky. Its   unique   and   wide   space   inside   bunker   will   be another attraction point for public.
Functional   separations   are   made   naturally   by   the use   of   the   shuttle   tram.   The   allocated   wine   storage can   be   easily   viewed   from   the   tram   users   while they are moving to the other destinations. Hence,    bars    and    stores    in    the    bunker    will    be benefited   to   bring   customers   through   shuttle   tram as   well   as   people   who   visited   to   the   organic   market also   can   see   the   area   inside   to   take   a   rest   for   a while.
13,000,000 sqm 4,000 Bunker Area + Various Development Various Levels 80m Mulmangol Bunjer Area, Pusan, South Korea Concept Chris WH Cho, Hackett Wong
Project : Bunker Regeneration Site Area :             Total Building Area :     Floors:                           Height :                          Location :                           Status :   Credit :                         
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543