Inside Out 
Book Storage Space Study Diagram
Site Approach Diagram
Design Process Diagram
T
In   addition   to   its   pre-defined   form,   the   accessibility   of   the   library   is   well   to   be   enhanced   by   openness.   Creating   environment through   the   library   is   to   appeal   its   presence   of   the   building   to   the   city.   Its   usages   and   needs   have   to   be   well   presented   by the   elements   of   architecture.   By   the   program   of   the   building,   we   intended   the   main   structure   to   represent   the   new   building as   it   directs   its   tension   to   library   books   displayed   in   a   manner   of   outdoor   showcase.   Our   design   was   to   make   this   storage   to be   a   presentable   outstanding   element   to   capture   the   visitors’   senses   with   an   impression   of   how   they   are   seeing   and   being welcomed.
The   main   storage   is   to   be   around   5,000   square   meter   area.   We   allocate   around   80%   of   storage   space   for   books   placing them   into   5th   and   5.5th   floor.   And   the   rest   of   them   which   is   presumably   rarely   to   be   rented   to   the   public   has   been allocated   vertically   at   the   core   of   the   building   to   be   showcased   to   the   public   so   that   it   gives   a   meaning,   identity   of   the   place as   a   breakthrough   of   the   ordinary   library.   Alongside   of   this   major   design   element,   the   form   of   building   is   well   distributed vertically   above   ground   following   the   pre-made   form   of   the   boundary.   The   building   is   very   much   monolithic   dressed   with horizontally   white   structure   metal   fins   with   perforated   metal   panels   for   exterior   walls.   The   panels   are   distributed   randomly yet   arranged   enough   to   block   the   direct   Sun   light   based   on   the   orientation   to   the   Sun.   Considering   the   west   directional sunlight is unwelcome, the panels were located to block it by creating comfortable reading area. Underground   space   has   been   used   for   car   parking   lots   together   with   the   displayed   storage   core   that   is   to   light   the underground   space   as   well   as   above   ground.   So   the   visitors   would   experience   the   library   even   when   they   drive   down   to park   their   cars.   The   space   above   ground   as   being   separated   vertically   by   other   library   functions,   the   ground   floor   lobby   and 1st   floor   have   been   used   for   the   main   entrance   lobby   and   events   lobby   respectively.   The   office   floors   are   located   at   3   levels which   are   the   1st   ,   the   1.5th      and   the   2nd   floor,   and   staffs   are   to   access   to   the   storage   core   separately   from   the   public circulation for goods loading and unloading.     Likewise,   the   design   of   the   new   library   is   contextually   evolved   by   its   form   and   function.   The   new   library   building   especially exhibiting   the   storage   books   to   public   outside   breaks   out   of   the   visual   confines   of   the   conventional   library   and   engages   the municipality   of   Varna   on   a   grand,   sweeping   scale.   We   believe   this   design   will   introduce   a   bold   architectural   statement   by adding a new, contemporary landmark to the city skyline.
NEXT PAGE >>
6,450 sqm  18,600 sqm  B3 to L9  63m Varna, Bulgaria Published Chris WH Cho, Hackett Wong, Ken Chiang Project : Varna City Library   Site Area :              Total Building Area :       Floors:                            Height :                           Location :                            Status :   Credit :
The   new   library   is   to   be   the   central   library   combining   from   6   different   buildings   throughout   the   city.   Its   purposeful development   will   bring   extensive   services   to   visitors   in   the   center   of   Varna.   The   current   design   site   has   its   unique   building boundary.   Especially,   the   height   limit   for   right   to   sunshine   to   the   neighbors   creates   the   interesting   form   by   its   slope   on   the roof   area.   The   boundaries   are   a   pre-made   form   of   architecture.   It   is   weather   friendly   for   the   seasons   of   rain   and   snow   by   its natural form. To respect this condition has very much necessitated into our design process.
Design Process Diagram
Site Approach Diagram
Book Storage Space Study Diagram
   Inside Out 
6,450 sqm 18,600 sqm B3 to L9 63m Varna, Bulgaria Published Chris WH Cho, Hackett Wong, Ken Chiang
Project : Varna City Library  Site Area :             Total Building Area :      Floors:                           Height :                          Location :                           Status :  Credit :                         
The   new   library   is   to   be   the   central   library   combining   from 6   different   buildings   throughout   the   city.   Its   purposeful development   will   bring   extensive   services   to   visitors   in   the center   of   Varna.   The   current   design   site   has   its   unique building   boundary.   Especially,   the   height   limit   for   right   to sunshine   to   the   neighbors   creates   the   interesting   form   by its   slope   on   the   roof   area.   The   boundaries   are   a   pre-made form   of   architecture.   It   is   weather   friendly   for   the   seasons of    rain    and    snow    by    its    natural    form.    To    respect    this condition    has    very    much    necessitated    into    our    design process.
Home   Project          Contact
© 2016 TheeAe LTD. All rights reserved.