Site Plan
Concept Sketch
Design Process
Helsinki,    the    Gulf    of    Finland,    is    the    city surrounded   by   the   Baltic   Sea.   The   location of    design    site    is    along    side    of    the    road      facing      to      her.      Its      location      is      quite influential   to   bring   the   newness   of   the   city for    the    visitors    and    even    residents.    The cityscape     drawn     across     the     Baltic     sea becomes     a     major     form     to     represent history   of   the   town   and   growth.   It   made   a unique      characteristic      of      the      city      of Helsinki.    The    site    located    near    the    sea would   continue   to   express   this   water   as an element of the form.
Green    area    brings    comfort    to    people    to take       advantage       from       the       natural environment.   It   also   leads   people   to   direct their     destinations.     The     new     museum brings   this   elements   into   a   major   form   of the   building.   So,   the   beauty   of   elevation reinforces    continuous    green    network    to the city
People’s   movement   toward   the   Baltic   sea would   face   the   elevation   of   the   buildings lines.   One   is   from   the   East   of   the   design site.   The   other   is   from   the   west.   Elevation of   building   is   continued   from   Tahititornin Park.    Elevation    developed    from    the    tree      becomes   a   part   of   design   elements   of   the new museum.
Circulation Diagram
In   every   season,   there   is   respective   own   beauty.   Especially,   the   strongest   impression   tends   to   happen   when there   is   a   dramatic   change.   When   the   spring   season   is   near   to   arrive,   frozen   ice   on   the   Baltic   sea   begins   to   melt away.   The   Tahititornin   park   will   be   preparing   its   transformation   with   its   new   clothes.   The   landscape   covered   the city   will   change   its   form.   In   this   regard,   we   propose   a   new   building   on   the   site   to   continue   to   bring   this excitement. We   intend   the   form   naturally   to   be   generated   from   melting   ice   on   the   sea   as   structure   elements.   The   elevation line   that   has   been   drawn   by   trees   on   the   park   becomes   an   architectural   enclosure.   We   imagine   planting   a native seed on the site. It will grow and become a fine medium to connect the sea and the park.   We   believe   the   interpretation   that   is   made   from   this   context   shall   recall   nostalgia   that   people   would   see   this new   architecture   as   a   nature   that   is   not   a   foreign   but   a   native   one.   Once   it   is   only   a   seed   and   now   it   will   be   a grown plant as a part of the cityscape where it has always been.
Floral Ice
Sustainable /Feasibility Design
1. General Use of Stainless Steel     Frame at exterior frame. 2. Building enclosed area with     Insulated Glass Lamination at     Lobby area : Use of daylighting. 3. Use of Kalwall system for other     area such as galleries and office walls.   - LEED® certifed : Use of daylighting. 4. Use of Finnish wood at Wooden     Frame wall for Sound Absorption     and Warm Interior Mood.
5. Finnish wood has been extensively used for interior walls and floors in addition to the panels of surface walls. Use of wood is for acoustic    of interior space to absorb sounds from the interior since it is split into pieces not to reflect the sound coming from interior space. Thus, it    gives visitors feeling walking on a forest. Warm and brightly lit area from indirect sun light. 
Through the interstitial space (1.5M.) underneath of the 1st floor, the mechanical duct to be distributed in order to minimized energy loss and it shortens duct distances to serve individually controlled rooms.
Efficient Air Ventilation
Use of Finish Wood
Security Check Points
The main entrance gate has been located to centralize all access for visitors. Staff access and VIP access from separated bike station area also need to pass through this check in point.  Loading and Unloading area should be considered as a separate security point to allow artifacts and other works to be securely transported into the museum.
LINK BRIDGE FROM THE TAHITITORNIN VUORI PARK TO THE MUSEUM
The park bridge connection has been in a consideration to have further development. The proposed form of roof top will bring public from the existing park to the new opened restaurant at the north of the museum as well as it will provide the view to the sea to the public. Its connection is to be further developed according to the stage of this proposal. In order to provide comfortable and less interrupted open space at the plaza, the form of building is situated along side the site from the south to the north to minimize strong wind coming from the Baltic sea. People have less disturbance or discomfort to use of common space outside.
WINTER SEASON
Helsinki winter arrives in December and finishes in February and often Helsinki experiences heavy snowfall due to its northern location. Its design to incorporate this climatic condition is critical aspect for the new museum. Due to its snow fall, overall roof design has its enough slope to avoid heavy weighed roof structure occurred by snow.
STRONG WIND
19,800 sqm 12,450 sqm Level 1 to Level 3 18m Helsinki,Finland Concept
Project : Museum of Guggenheim Site Area :             Total Building Area :       Floors:                           Height :                          Location :                           Status :                         
The Creation of Architectural Garden through a Form of Broken Ice; The   environment   present   in   the   city   is   the   cityscape   that   creates   the   characteristic   of   the   town.   It   is   a form   of   elevation   that   our   eye   can   capture.   It   may   be   an   expression   of   our   needs   to   survive   in   the   town. Furthermore, it would generate emotional and sentimental effusion by creating a memory out of it. The   environment   of   the   city   has   been   related   to   the   Baltic   Sea   throughout   its   history.   Its   climate,   culture, business   and   life   are   related   to   this   urban   fabric.   The   design   site   is   located   right   in-between   the   Baltic   sea and   Tahititornin   park.   Its   characteristics   to   render   into   this   city   context   will   be   very   much   excited.   By   its fine   location,   the   distinctive   seasonal   change   becomes   much   dramatic   elements   to   bring   to   the   site   as   a form of architecture.
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543
I n   every   season,   there   is   respective   own   beauty. Especially,    the    strongest    impression    tends    to happen   when   there   is   a   dramatic   change.   When the   spring   season   is   near   to   arrive,   frozen   ice   on the     Baltic     sea     begins     to     melt     away.     The Tahititornin       park       will       be       preparing       its transformation      with      its      new      clothes.      The landscape   covered   the   city   will   change   its   form. In   this   regard,   we   propose   a   new   building   on   the site to continue to bring this excitement. We    intend    the    form    naturally    to    be    generated from     melting     ice     on     the     sea     as     structure elements.   The   elevation   line   that   has   been   drawn by   trees   on   the   park   becomes   an   architectural enclosure.   We   imagine   planting   a   native   seed   on the   site.   It   will   grow   and   become   a   fine   medium to connect the sea and the park.   We   believe   the   interpretation   that   is   made   from this    context    shall    recall    nostalgia    that    people would   see   this   new   architecture   as   a   nature   that is   not   a   foreign   but   a   native   one.   Once   it   is   only   a seed   and   now   it   will   be   a   grown   plant   as   a   part   of the cityscape where it has always been.
Concept Sketch
Design Process
Helsinki,     the     Gulf     of     Finland,     is     the     city surrounded   by   the   Baltic   Sea.   The   location   of design   site   is   along   side   of   the   road      facing   to her.   Its   location   is   quite   influential   to   bring   the newness   of   the   city   for   the   visitors   and   even residents.   The   cityscape   drawn   across   the   Baltic sea   becomes   a   major   form   to   represent   history of    the    town    and    growth.    It    made    a    unique characteristic    of    the    city    of    Helsinki.    The    site located   near   the   sea   would   continue   to   express this water as an element of the form.
Green    area    brings    comfort    to    people    to    take advantage   from   the   natural   environment.   It   also leads    people    to    direct    their    destinations.    The new   museum   brings   this   elements   into   a   major form   of   the   building.   So,   the   beauty   of   elevation reinforces continuous green network to the city
People’s   movement   toward   the   Baltic   sea   would face   the   elevation   of   the   buildings   lines.   One   is from   the   East   of   the   design   site.   The   other   is from      the      west.      Elevation      of      building      is continued     from     Tahititornin     Park.     Elevation developed    from    the    tree        becomes    a    part    of design elements of the new museum.
Sustainable /Feasibility Design
1. General Use of Stainless Steel Frame at exterior frame. 2. Building enclosed area with Insulated Glass Lamination at Lobby area : Use of daylighting. 3. Use of Kalwall system for other area such as galleries and office walls.  - LEED® certifed : Use of daylighting. 4. Use of Finnish wood at Wooden Frame wall for Sound Absorption and Warm Interior Mood.
Finnish wood has been extensively used for interior walls and floors in addition to the panels of surface walls. Use of wood is for acoustic    of interior space to absorb sounds from the interior since it is split into pieces not to reflect the sound coming from interior space. Thus, it    gives visitors feeling walking on a forest. Warm and brightly lit area from indirect sun light. 
Through       the       interstitial       space       (1.5M.) underneath    of    the    1st    floor,    the    mechanical duct    to    be    distributed    in    order    to    minimized energy   loss   and   it   shortens   duct   distances   to serve individually controlled rooms.
Efficient Air Ventilation
Use of Finish Wood
Security Check Points
The    main    entrance    gate    has    been    located    to centralize   all   access   for   visitors.   Staff   access   and VIP   access   from   separated   bike   station   area   also need    to    pass    through    this    check    in    point.      Loading      and      Unloading      area      should      be considered   as   a   separate   security   point   to   allow artifacts     and     other     works     to     be     securely transported into the museum.
LINK BRIDGE FROM THE TAHITITORNIN VUORI PARK TO THE MUSEUM
The    park    bridge    connection    has    been    in    a consideration   to   have   further   development.   The proposed   form   of   roof   top   will   bring   public   from the   existing   park   to   the   new   opened   restaurant at   the   north   of   the   museum   as   well   as   it   will provide   the   view   to   the   sea   to   the   public.   Its connection   is   to   be   further   developed   according to the stage of this proposal. In     order     to     provide     comfortable     and     less interrupted   open   space   at   the   plaza,   the   form   of building   is   situated   along   side   the   site   from   the south    to    the    north    to    minimize    strong    wind coming    from    the    Baltic    sea.    People    have    less disturbance    or    discomfort    to    use    of    common space outside.
WINTER SEASON
Helsinki   winter   arrives   in   December   and   finishes in     February     and     often     Helsinki     experiences heavy   snowfall   due   to   its   northern   location.   Its design   to   incorporate   this   climatic   condition   is critical   aspect   for   the   new   museum.   Due   to   its snow    fall,    overall    roof    design    has    its    enough slope    to    avoid    heavy    weighed    roof    structure occurred by snow.
STRONG WIND
Circulation Diagram
Floral Ice
19,800 sqm 12,450 sqm Level 1 to Level 3 18m Helsinki,Finland Concept
Project : Museum of Guggenheim Site Area :             Total Building Area :       Floors:                           Height :                          Location :                           Status :                         
The Creation of Architectural Garden through a Form of Broken Ice; The    environment    present    in    the    city    is    the cityscape    that    creates    the    characteristic    of    the town.   It   is   a   form   of   elevation   that   our   eye   can capture.   It   may   be   an   expression   of   our   needs   to survive     in     the     town.     Furthermore,     it     would generate   emotional   and   sentimental   effusion   by creating a memory out of it. The   environment   of   the   city   has   been   related   to the   Baltic   Sea   throughout   its   history.   Its   climate, culture,    business    and    life    are    related    to    this urban   fabric.   The   design   site   is   located   right   in- between   the   Baltic   sea   and   Tahititornin   park.   Its characteristics   to   render   into   this   city   context   will be   very   much   excited.   By   its   fine   location,   the distinctive     seasonal     change     becomes     much dramatic   elements   to   bring   to   the   site   as   a   form of architecture.
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543